Saturday, December 23, 2006

Kubb

Julens kolhydratutsvävning blir väl en skiva kubb :) Den är tradition i familjen och det går helt enkelt inte att fira jul utan kubb ;-)

Kubb
50 gr jäst för söt deg
4 dl vatten
2 dl ljus sirap
1 tsk salt
16 dl rågsikt

1. Smula sönder jästen i en degbunk. Lös upp den i lite fingervarmt vatten. Tillsätt resten av vattnet, sirap, salt och rågsikt. Arbeta degen blank och smidig, men ej för fast. Smörj och bröa en liten gryta (eller plåtburk med lock). Obs även locket!

2. Forma degen till en boll och lägg i den lilla grytan. Låt den jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Lägg på locket och tejpa så att ingen fukt kan smita in.

3. Sätt grytan i en stor gryta med kokande vatten. Koka brödet i vattenbad som bör nå 2/3 av formens höjd. Det ska vara lock på den stora grytan. Fyll på med mer vatten närdet behövs. Koka i ca 5 timmar.

4. Stjälp upp brödet och låt svalna i bakdukar. Dela i fyra delar när brödet svalnat.

No comments: