Monday, June 19, 2006

Pepparhöna

En variant - nästan lite latvariant ;-)

köttet från en kokt höna

smör
etiopisk peppar
lök
en burk krossade tomater
hönsbuljong

ev. andra saker att "spä ut" med - champinjoner, bönor, ännu mera lök...

Fräs den etiopiska pepparn i smöret tillsammans med hackad lök, häll över tomatkrosset och hönsbuljong och låt koka i en timme.
Lägg i kycklingen och låt bli varmt.
Smaka av! Idag behövdes det soja och en skvätt rödvin.

Till detta brukar jag servera creme fraiche, jordnötter och en sallad.
Gillar man kolisar är det gott med ris till.
Traditionellt etiopiskt blir det med injera till. Injera bakas av teff och är ett bröd som syrats i flera dagar (på det sättets bryts alla antinutrienter ner och brödet blir mycket nyttigare än vårt vanliga jästa bröd). Jag har bara ätit injera en gång - det var gott, lite syrligt. Påminde om något mellanting av pannkakor och wettextrasa i konsistensen.

Recept på injera

2 comments:

Anonymous said...

"Serveras med brandsläckare??"

Amiechan said...

:D Bästa boten mot täppta näsor som finns!

Det är inte så farligt som man kan tro ;-) Du noterade det där med "låt koka i en timme"? Om man kokar etiopisk peppar i en timme så försvinner den där chockhettan som slår ut tungan totalt och kvar blir en fantastisk djup smak. Ok, fortfarande starkt, men inte hästdödarstarkt :D

Varning dock: kyler man ner grytan och värmer den igen dagen efter så kan hettan komma tillbaka. Inte alltid, men rätt ofta.