Tuesday, June 12, 2007

Kål, kål och annan kål.

Vitkål och rödkål och blomkål är baserna i mina vanliga sallader. Dessa gör jag i lite större satser som jag sedan förvarar i yoghurtburkar i kylen. Lätt att ta en portion med sig till lunchen och att fylla på med grönsaker till köttet/fisken till middagen. Cole slaw har jag redan tidigare haft recept på, men jag lägger in en länk i alla fall.

Cole slaw och röd cole slaw

Fänkålssallad med granatäpple

Apelsinsallad
Vitkål
Apelsin
Citronjuice eller vinäger
Olivolja, gärna smaksatt med citron
Salt
Peppar

Strimla vitkålen tunt och skala och skär apelsinen i små bitar. Blanda en vinaigrett på citronjuice, olivolja och krydda med salt och peppar (den klassiska franska proportionen är 1 del vinäger/citronjuice till 4 delar olja, men till kål är det bättre att ta fler delar citronjuice - kanske lika mycket av varje). Blanda samman salladen med dressingen och låt stå i kylskåp i ett par timmar.

Stor sats vitkålssallad
1 kg vitkål
1 kg morötter
paprika (en av varje färg)
15 cm purjolök
1 rödlök
strimlas och blandas

½ dl olja
½ dl vatten
½ dl socker (utesluter jag nuförtiden)
½ dl äppelcidervinäger (går bra med annan vinäger också)
örtkryddor
kokas upp. Slå varmt över grönsakerna.

Ställ i kylen 1-2 timmar. Hållbart minst en vecka i kyl.

Floridasallad
Den här salladen hittade jag på kolhydrater.ifokus där Karin20 delat med sig av sin mors recept. Den funkar inte att förvara i kylen längre än något dygn då den innehåller salladshuvud utöver blomkålen. Jag har lagt till peppar eftersom jag vill ha min sallad lite kryddigare.
1 blomkålshuvud hackas fint (jag kör det i matberedaren) och blandas med majonnäs.
2 paket bacon klips fint och steks. Blandas med blomkålen. Krydda eventuellt med peppar.
1 salladshuvud skärs i bitar och blandas med blomkålen.
Serveras gärna till grillat!

1 comment:

Amiechan said...

Numera skvätter jag i en del vitvinsvinäger i Floridasalladen också. Jag vill ha den en aning syrligare än originalet ;)