
Cole slaw och röd cole slaw
Fänkålssallad med granatäpple
Apelsinsallad
Vitkål
Apelsin
Citronjuice eller vinäger
Olivolja, gärna smaksatt med citron
Salt
Peppar
Strimla vitkålen tunt och skala och skär apelsinen i små bitar. Blanda en vinaigrett på citronjuice, olivolja och krydda med salt och peppar (den klassiska franska proportionen är 1 del vinäger/citronjuice till 4 delar olja, men till kål är det bättre att ta fler delar citronjuice - kanske lika mycket av varje). Blanda samman salladen med dressingen och låt stå i kylskåp i ett par timmar.
Stor sats vitkålssallad
1 kg vitkål
1 kg morötter
paprika (en av varje färg)
15 cm purjolök
1 rödlök
strimlas och blandas
½ dl olja
½ dl vatten
½ dl socker (utesluter jag nuförtiden)
½ dl äppelcidervinäger (går bra med annan vinäger också)
örtkryddor
kokas upp. Slå varmt över grönsakerna.
Ställ i kylen 1-2 timmar. Hållbart minst en vecka i kyl.
Floridasallad
Den här salladen hittade jag på kolhydrater.ifokus där Karin20 delat med sig av sin mors recept. Den funkar inte att förvara i kylen längre än något dygn då den innehåller salladshuvud utöver blomkålen. Jag har lagt till peppar eftersom jag vill ha min sallad lite kryddigare.
1 blomkålshuvud hackas fint (jag kör det i matberedaren) och blandas med majonnäs.
2 paket bacon klips fint och steks. Blandas med blomkålen. Krydda eventuellt med peppar.
1 salladshuvud skärs i bitar och blandas med blomkålen.
Serveras gärna till grillat!
1 comment:
Numera skvätter jag i en del vitvinsvinäger i Floridasalladen också. Jag vill ha den en aning syrligare än originalet ;)
Post a Comment